PŘIHLAŠTE SE NA SVŮJ ÚČET, ABYSTE MOHLI MÍT PŘÍSTUP K RŮZNÝM FUNKCÍM

ZAPOMNĚLI JSTE HESLO?

ZAPOMNĚLI JSTE SVÉ ÚDAJE?

AH, POČKAT, VZPOMNĚL JSEM SI!
weare@crickeaters.cz
  • PŘIHLÁSIT SE

CRICKEATERS | JEDLÝ HMYZ

  • BENEFITY
  • ZAJÍMAVOSTI
  • PARTNERSTVÍ
  • FAQ
  • BLOG
  • KONTAKT
  • E-SHOP
Středa, 19 ledna 2022 / Publikováno v: NOVINKY, RECEPTY

CHLÉB ZE CVRČČÍ MOUKY

Pečení domácích chlebů se stalo v posledních letech velmi populární záležitostí mnoha českých kuchyní. Jak už jsme zmínili v předchozích článcích, hmyz je podle mnoha odborníků potravou budoucnosti. Proč tedy péct i ze cvrččí mouky? Dáme Vám hned několik typů, jak si díky hmyzu zpestřit a obohatit jídelníček a vyzkoušet třeba i lahodný domácí chléb ze cvrččí mouky.

Cvrččí mouka obsahuje velké množství bílkovin, vitamín B12 a třeba i železo, proto se jedná o velmi výživnou potravinu.

Jak taková příprava cvrččí mouky funguje?

Nejprve se hmyz zchlazuje, čímž se dostane do přirozeného stádia hybernace neboli hlubokého spánku. Do tohoto stavu se bezobratlí dostávají i v přírodě. Navíc cvrčci nemají centrální nervovou soustavu a podle všeho tedy necítí bolest. Hybernace se využívá ale pro jistotu, kvůli morální stránce, aby zaručeně nedocházelo k žádnému utrpení.

Po určité době v nízké teplotě cvrčci hynou. Poté se umyjí, namelou a suší. Za pár sekund je z nich suchý prášek. Díky tomuto rychlému procesu v hmyzu zůstávají neporušené původní struktury bílkovin, o které jde především.

Z hotové mouky můžeme upéct vlastně cokoliv, my se dnes ale zaměříme na chléb ze cvrččí mouky.

Na chlebové těsto ze cvrččí mouky potřebujeme:

  • 100 g cvrččí mouky
  • 400 g mouky dle libosti (celozrnná, žitná, pohanková)
  • 380 ml vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí (7 g)
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 a 1/4 lžičky soli

Postup:

Z vlažné vody, sušeného droždí a cukru uděláme kvásek. Smícháme tyto suroviny a necháme 10 minut odstát. Mezitím ve velké míse promícháme cvrččí mouku, mouku dle libosti a sůl. Když je kvásek hotový, můžeme ho přidat do velké mísy s moukou a přilít olej. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujeme těsto. Trvá to přibližně 5 minut než bude těsto dobře propracované. Z těsta uděláme bochánek, dáme ho do mísy a necháme 45 minut kynout pod utěrkou. Po 45 minutách těsto znovu propracujeme, uděláme z něj kouli, položíme na plech vyložený pečícím papírem a dotvarujeme bochník. Těsto necháme kynout dalších 30 minut. Těsto poté pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 25-30 minut. Kdyby se horní část chleba připalovala, zakryjte ji alobalem. Chléb po upečení necháme chladnout na plechu, chléb po vychladnutí uložte.

Doufáme, že Vám chléb ze cvrččí mouky bude chutnat! Další recepty naleznete na našem blogu.

KATEGORIE

  • ČLÁNKY
  • NOVINKY
  • RECEPTY

ČTETE I OSTATNÍ ČLÁNKY

  • Test Post

  • Test Post

  • Test Post

  • Test Post

  • Test Post

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

Jíst hmyz se budeme muset naučit.

Crickeaters součástí videoreportáže.

Je libo červy na česneku nebo sarančata se špenátem?

Hmyz v gastronomii: udržitelná alternativa masa, nebo pomíjivý trend?

Burger z hmyzu. Holandský řetězec spouští revoluci

Entomofágie, co to je?

Hmyz jako jídlo? Evropané si musí začít zvykat

PTEJTE SE

weare@crickeaters.cz

NÁŠ E-MAIL NIKDY NESPÍ.
KAŽDÁ VAŠE ZPRÁVA NÁS POTĚŠÍ.

weare@crickeaters.cz

  • E-SHOP
  • O NÁS
  • LEGISLATIVA

© Copyright 2017-2021 Crickeaters. Všechna práva vyhrazena.

MÁTE DOTAZ?

KONTAKTUJTE NÁS

NÁŠ E-MAIL NIKDY NESPÍ. KAŽDÁ VAŠE ZPRÁVA NÁS POTĚŠÍ.

weare@crickeaters.cz

   © Copyright 2017-2021 Crickeaters. Všechna práva vyhrazena.

  • E-SHOP
  • O NÁS
  • LEGISLATIVA

Prosíme Vás o pár základních informací. Brzy se Vám ozveme.

Těšíme se na spolupráci

Pro veškeré ceny, dodací lhůty a další nás prosím kontaktujte na emailu manybugs@crickeaters.cz nebo pomocí formuláře níže.

Jedná se o nezávaznou objednávku.

Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás prosím na emailu weare@crickeaters.cz nebo pomocí formuláře níže.

NAHORU