Pečení domácích chlebů se stalo v posledních letech velmi populární záležitostí mnoha českých kuchyní. Jak už jsme zmínili v předchozích článcích, hmyz je podle mnoha odborníků potravou budoucnosti. Proč tedy péct i ze cvrččí mouky? Dáme Vám hned několik typů, jak si díky hmyzu zpestřit a obohatit jídelníček a vyzkoušet třeba i lahodný domácí chléb ze cvrččí mouky.
Cvrččí mouka obsahuje velké množství bílkovin, vitamín B12 a třeba i železo, proto se jedná o velmi výživnou potravinu.
Jak taková příprava cvrččí mouky funguje?
Nejprve se hmyz zchlazuje, čímž se dostane do přirozeného stádia hybernace neboli hlubokého spánku. Do tohoto stavu se bezobratlí dostávají i v přírodě. Navíc cvrčci nemají centrální nervovou soustavu a podle všeho tedy necítí bolest. Hybernace se využívá ale pro jistotu, kvůli morální stránce, aby zaručeně nedocházelo k žádnému utrpení.
Po určité době v nízké teplotě cvrčci hynou. Poté se umyjí, namelou a suší. Za pár sekund je z nich suchý prášek. Díky tomuto rychlému procesu v hmyzu zůstávají neporušené původní struktury bílkovin, o které jde především.
Z hotové mouky můžeme upéct vlastně cokoliv, my se dnes ale zaměříme na chléb ze cvrččí mouky.
Na chlebové těsto ze cvrččí mouky potřebujeme:
- 100 g cvrččí mouky
- 400 g mouky dle libosti (celozrnná, žitná, pohanková)
- 380 ml vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 a 1/4 lžičky soli

Postup:
Z vlažné vody, sušeného droždí a cukru uděláme kvásek. Smícháme tyto suroviny a necháme 10 minut odstát. Mezitím ve velké míse promícháme cvrččí mouku, mouku dle libosti a sůl. Když je kvásek hotový, můžeme ho přidat do velké mísy s moukou a přilít olej. Ručně nebo v kuchyňském robotu vypracujeme těsto. Trvá to přibližně 5 minut než bude těsto dobře propracované. Z těsta uděláme bochánek, dáme ho do mísy a necháme 45 minut kynout pod utěrkou. Po 45 minutách těsto znovu propracujeme, uděláme z něj kouli, položíme na plech vyložený pečícím papírem a dotvarujeme bochník. Těsto necháme kynout dalších 30 minut. Těsto poté pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 25-30 minut. Kdyby se horní část chleba připalovala, zakryjte ji alobalem. Chléb po upečení necháme chladnout na plechu, chléb po vychladnutí uložte.
Doufáme, že Vám chléb ze cvrččí mouky bude chutnat! Další recepty naleznete na našem blogu.