Podzim je tu a sním i naše oblíbené recepty! Jako první jsme si pro tebe připravili cvrččí banana bread neboli banánový chleba. Cvrččí banana bread je pro mě jeden z nejoblíbenějších receptů a je velice jednoduchý na přípravu. Tato skvělá dobrota se hodí ideálně ke kávě nebo jako skvělá snídaně pro nastartování těla na celý den.
Věděli jste, že banana bread má původ v Americe? Konkrétně ve 30. letech. Může za to potravinová krize, kdy v obchodech bylo mnoho potravin po datu jeho spotřeby. Mezi tyto potraviny patřily i banány, které nikdo měkké a nahnědlé nechtěl jíst. Bystré hospodyňky se ovšem naučily přezrálé banány spotřebovat a začaly péct banánové těsto. Z něj vzniklo mnoho receptů, ale neoblíbenějším se stal právě banana bread. Tak jdeme na něj.
Na těsto na banana bread potřebujeme:
- 225 g mouky dle libosti (celozrnná, žitná, pohanková)
- 25 g cvrččí mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 150 g cukru nebo medu
- 3 vejce
- 4 zralé banány
- 200 g rozpuštěného másla
- lžička skořice
Postup:
Troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Zralé banány nakrájíme a rozmixujeme spolu s vejci. Rozmixované banány a vejce přimícháme k mouce. Přidáme kypřící prášek, cukr nebo med a rozpuštěné máslo. Těsto důkladně promícháme do jemné struktury. Připravené těsto vlijeme do vymazané formy a pečeme 70 minut. Hotový banánový chléb necháme vychladnout.
Dobrou chuť!