Dnes se podíváme na hmyzí speciality. Od 15.1.2020 v ČR podle veterinárního zákona spadají některé druhy hmyzu do kategorie potravin. Že hmyzí produkty jsou energeticky velice výhodné, už víte z předchozích článků. Na našich stránkách si můžete zakoupit například cvrččí mouku, hmyzí proteinovou tyčinku nebo cvrččí chipsy. Tyto produkty jsou už sami o sobě velice zajímavé. Dnes ale okusíme svět hmyzích specialit především ze světa a také se podíváme, kde je v České republice najdete.
Asie, jako nejlidnatější kontinent, je domovem mnoha kultur, z nichž velká část má vlastní a velmi charakteristickou kuchyni. K ingrediencím, jež jsou společné pro velké množství kultur, patří například rýže, zázvor, česnek ale také hmyz. V těchto zemích je hmyz každodenní záležitostí pro zpestření jídelníčku. Mezi hmyzí speciality patří pražení mravenci, štíři po sečuánsku, ragú z cvrčků nebo rizoto se strašilkami.
Kde najít hmyzí speciality v ČR ?
Pokud by Vás takové ochutnání hmyzu lákalo, můžete hmyzí delikatesy ochutnat i od expertů a kuchařů, kteří se podíleli na knize „HMYZ NA TALÍŘI„. Tým se specializuje především na hmyzí produkty. Tým kuchařů zaručuje profesionalitu na špičkové úrovni. O entomofágii ví naprosto vše a rádi se s Vámi podělí nejen o chuť ale také o veškeré informace, které Vás budou zajímat. Entomofágii se věnují už desátým rokem a jsou prvním týmem profesionálních kuchařů v ČR, kteří se pod vedením paní docentky Borkovcové věnují využití hmyzu v gastronomii. Často objíždějí akce a festivaly, kde jejich pochoutky můžete ochutnat. Mezi jejich recepty patří například smažené larvy bource morušového nebo larvy potemníka s čili a česnekem.
Po přečtení předchozích odstavců doufáme, že jsme Vám mohli představit alespoň kus z hmyzího světa v gastronomii a už i v ČR víte, kam na speciality zajít.