Hmyzí zmrzlina jako letní osvěžení? Opravdu? No jasně!
Kdo nemá rád zmrzlinu? Zvlášť po dlouhém dni na slunci je zmrzlina lákavou pochoutkou. Dokázali byste si jí ale užít, kdybyste věděli, že je vyrobena z „mléka“? Dnes již známe alternativy mléka v rostlinné podobě, ale co mléko z hmyzu? Gourmet Grubb, začínající podnik v Kapském Městě, doufá, že pomocí zmrzliny uvede veřejnost do světa jedlého hmyzu. Jejich luxusní zmrzlina používá hmyzí mléko – EntoMilk (mléčnou alternativu vyrobenou smícháním larev tropického hmyzu známého jako moucha černá).
Mnoha světových organizací pohlíží na hmyz jako na potravinu budoucnosti a očekává alespoň částečné nahrazení tradičních chovů hospodářských zvířat. Podle OSN je všeobecně přijímáno, že hmyz poskytuje živiny srovnatelné s masem a rybami. OSN předpovídá, že svět bude muset do roku 2050 zdvojnásobit produkci potravin, aby nakrmil světovou populaci.
Leah Bessa, která v roce 2017 spoluzaložila Gourmet Grubb, říká: „Vydali jsme se změnit způsob, jakým byl hmyz viděn, produkován a používán v potravinářském průmyslu“. Hmyz ještě nedosáhl hlavního proudu západní kuchyně, i přesto že se odhaduje, že více než 1900 druhů hmyzu je konzumováno lidmi na celém světě. Hmyzí zmrzlina se vyrábí z přírodních ingrediencí jako je surový med, kakao, koření a organické arašídové máslo. Zákazník si může vybrat z příchutí čokoláda, arašídové máslo a vánoční koření. A jak zmrzlina díky hmyzímu mléku chutná? Má „mírně zemitý podtón“, který zmrzlině dává „bohatou, krémovou chuť“.
A není to pouze o chuti, ale zejména o nutričních hodnotách. Podle Gourmet Grubb má EntoMilk pětkrát vyšší obsah bílkovin než mléčné výrobky. „Hmyz má ve své podstatě vysoký obsah tuků, bílkovin a minerálů“ řekla Bessa. Hmyzí mléko potěší i alergiky, je bez laktózy a bez lepku a na rozdíl od mléka z mléka neobsahuje žádné sacharidy ani cukry. „Hmyz nemá centrální nervovou soustavu, nejsou vnímající bytosti a rostou pouze v podmínkách, v nichž se jim daří, takže podmínky chovu uspokojují jejich potřeby v oblasti dobrých životních podmínek zvířat“.
Mléko je plné živin a je šetrné k životnímu prostředí při pěstování a produkci. Podle Gourmet Grubba je hmyzí mléko vyrobeno z hlediska vody a energie efektivněji než jakékoli mléčné mléko nebo alternativy mléčného mléka. „Hmyz potřebuje k růstu jen velmi málo vody, krmiva a prostoru“ vysvětlila Bessa. „Některé druhy hmyzu, jako jsou larvy černých much, mají schopnost krmit se širokou škálou organických látek“ řekla Bessa. Nepohrdnou ani použitým obilím, které zbylo z vaření piva.
Budoucnost nejen zmrzliny? V současné době je bohužel zmrzlina Gourmet Grubb distribuována pouze v Jižní Africe, ale předpokládá se, že globální trh s jedlým hmyzem dosáhne do roku 2023 1,2 miliardy dolarů. Společnost Gourmet Grubb nemá ve svém sortimentu pouze hmyzí zmrzlinu, ale pomáhá vyvíjet i slaná jídla jako polentové hranolky vyrobené z červového prášku mopani, těstoviny z hmyzu, krokety z černých larev a hummus. „Musíme najít alternativy, které budou schopny udržet rostoucí populaci a vytvořit udržitelný a ekologický zemědělský systém“ uvedla Bessa. „Jediným způsobem, jak může hmyzí mléko skutečně změnit a snížit tlak na tradiční mléčné výrobky, je jeho přijetí a spotřeba v globálním měřítku.“