PŘIHLAŠTE SE NA SVŮJ ÚČET, ABYSTE MOHLI MÍT PŘÍSTUP K RŮZNÝM FUNKCÍM

ZAPOMNĚLI JSTE HESLO?

ZAPOMNĚLI JSTE SVÉ ÚDAJE?

AH, POČKAT, VZPOMNĚL JSEM SI!
weare@crickeaters.cz
  • PŘIHLÁSIT SE

CRICKEATERS | JEDLÝ HMYZ

  • BENEFITY
  • ZAJÍMAVOSTI
  • PARTNERSTVÍ
  • FAQ
  • BLOG
  • KONTAKT
  • E-SHOP
Čtvrtek, 16 prosince 2021 / Publikováno v: NOVINKY

NĚCO MÁLO O BÍLKOVINÁCH

V tomto článku si řekneme něco málo o bílkovinách, jejich zdrojích a vhodném zařazení do denního jídelníčku. Nejprve je dobré si říct, co jsou to bílkoviny a proč je potřebujeme.

O bílkovinách obecně

Bílkoviny (proteiny) jsou základním stavebním článkem lidského těla. Pro každého z nás tvoří důležitou a nepostradatelnou živinu. Proč? Protože si jí naše tělo nedokáže samo vyrobit. Proteiny se skládají z jednotlivých aminokyselin a jsou nezbytné pro tvorbu nové svalové tkáně a její regeneraci. Čím více svalové hmoty, tím větší energetický výdej. Kromě našich svalů potřebuje proteiny i náš imunitní systém, jehož jsou součástí. Kromě něj je nalezneme v enzymech, hormonech a krevních elementech.

Poslední dobou jsou bílkoviny povznášeny na posvátný trůn a sacharidy a tuky se staly veřejnými nepřáteli. Na obale mnoha potravin svítí nápis o množství bílkovin a reklamní masáž nás také nešetří. Vše s označením „protein“ se stává automaticky superpotravinou, která vyřeší všechny problémy. Pojďme se tedy podívat na možné zdroje.

Kvalita bílkovin závisí na:

  • obsahu bílkovin (měřeno v gramech nebo jako procento ze 100 gramů produktu),
  • kvalitě bílkovin (množství esenciálních aminokyselin v gramech),
  • stravitelnosti bílkovin (množství bílkovin, které lidské tělo dokáže strávit).

Pro dosažení velkého množství bílkovin ve výrobku se často používá luštěninová bílkovina. Nejčastěji se jedná o sóju, která sama o sobě vyvolává mnoho otázek a obav, ale může se jednat o čočkovou, hrachovou, fazolovou nebo například cizrnovou bílkovinu. V takovém případě by bylo vhodnější alespoň částečně doplnit bílkoviny těmi ze cvrčků. Cvrčci samotní mají mnohem více bílkovin než luštěniny (včetně sójových bobů). V obsahu bílkovin na určité váhové množství předčí i kuřecí a hovězí maso a dokonce i vejce. Cvrčci totiž obsahují až 65 % bílkovin, což je oproti masu trojnásobné množství.

Obsah esenciálních aminokyselin je v případě hmyzu plnohodnotný. Obsahuje jich všech 8. Esenciální aminokyseliny si tělo neumí vytvořit samo a proto musí být dodávány potravou.

Ani ve stravitelnosti na tom není hmyz špatně. Stravitelnost hmyzí bílkoviny se pohybuje od 54 do 98 %. Tím je stravitelnost srovnatelná s vaječnou nebo hovězí bílkovinou a zároveň je mnohem lepší než u mnohých rostlinných variant.

Zařadit jedlý hmyz do každodenního jídelníčku je snadné a v případě dostatečného příjmu bílkovin mohou být skvělou cestou jak zhubnout, vybudovat svaly nebo zvýšit svou sílu. Kromě velkého množství vitamínů a minerálů obsahují i velké množství vlákniny, která napomáhá správnému fungování střev. Pro vyzkoušení hmyzího proteinového prášku doporučujeme tento s příchutí kakaa a skořice. U produktu naleznete i další porovnání zdrojů proteinu. Do palačinek a na pečení a vaření se hodí spíše samotný prášek.

Závěr

Tímto jsme si řekli něco málo o bílkovinách. Konzumace bílkovin je velice důležitá, ale nenechme se pohltit mediální propagací. Základem je vždy obsáhlý a vyvážený jídelníček. Jaký typ proteinu si vyberete je jen na Vás. Vždy vybírejte dle kvality a Vašich zdravotních omezení (laktóza, lepek a jiné alergeny).

Zdroj: www.institutmodernivyzivy.cz, www.foractiv.cz/lp/bilkoviny, www.acheta.lt/en/what-is-a-good-protein-source

KATEGORIE

  • ČLÁNKY
  • NOVINKY
  • RECEPTY

ČTETE I OSTATNÍ ČLÁNKY

  • Test Post

  • Test Post

  • Test Post

  • Test Post

  • Test Post

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

Jíst hmyz se budeme muset naučit.

Crickeaters součástí videoreportáže.

Je libo červy na česneku nebo sarančata se špenátem?

Hmyz v gastronomii: udržitelná alternativa masa, nebo pomíjivý trend?

Burger z hmyzu. Holandský řetězec spouští revoluci

Entomofágie, co to je?

Hmyz jako jídlo? Evropané si musí začít zvykat

PTEJTE SE

weare@crickeaters.cz

NÁŠ E-MAIL NIKDY NESPÍ.
KAŽDÁ VAŠE ZPRÁVA NÁS POTĚŠÍ.

weare@crickeaters.cz

  • E-SHOP
  • O NÁS
  • LEGISLATIVA

© Copyright 2017-2021 Crickeaters. Všechna práva vyhrazena.

MÁTE DOTAZ?

KONTAKTUJTE NÁS

NÁŠ E-MAIL NIKDY NESPÍ. KAŽDÁ VAŠE ZPRÁVA NÁS POTĚŠÍ.

weare@crickeaters.cz

   © Copyright 2017-2021 Crickeaters. Všechna práva vyhrazena.

  • E-SHOP
  • O NÁS
  • LEGISLATIVA

Prosíme Vás o pár základních informací. Brzy se Vám ozveme.

Těšíme se na spolupráci

Pro veškeré ceny, dodací lhůty a další nás prosím kontaktujte na emailu manybugs@crickeaters.cz nebo pomocí formuláře níže.

Jedná se o nezávaznou objednávku.

Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás prosím na emailu weare@crickeaters.cz nebo pomocí formuláře níže.

NAHORU