V tomto článku si řekneme něco málo o bílkovinách, jejich zdrojích a vhodném zařazení do denního jídelníčku. Nejprve je dobré si říct, co jsou to bílkoviny a proč je potřebujeme.
O bílkovinách obecně
Bílkoviny (proteiny) jsou základním stavebním článkem lidského těla. Pro každého z nás tvoří důležitou a nepostradatelnou živinu. Proč? Protože si jí naše tělo nedokáže samo vyrobit. Proteiny se skládají z jednotlivých aminokyselin a jsou nezbytné pro tvorbu nové svalové tkáně a její regeneraci. Čím více svalové hmoty, tím větší energetický výdej. Kromě našich svalů potřebuje proteiny i náš imunitní systém, jehož jsou součástí. Kromě něj je nalezneme v enzymech, hormonech a krevních elementech.
Poslední dobou jsou bílkoviny povznášeny na posvátný trůn a sacharidy a tuky se staly veřejnými nepřáteli. Na obale mnoha potravin svítí nápis o množství bílkovin a reklamní masáž nás také nešetří. Vše s označením „protein“ se stává automaticky superpotravinou, která vyřeší všechny problémy. Pojďme se tedy podívat na možné zdroje.
Kvalita bílkovin závisí na:
- obsahu bílkovin (měřeno v gramech nebo jako procento ze 100 gramů produktu),
- kvalitě bílkovin (množství esenciálních aminokyselin v gramech),
- stravitelnosti bílkovin (množství bílkovin, které lidské tělo dokáže strávit).
Pro dosažení velkého množství bílkovin ve výrobku se často používá luštěninová bílkovina. Nejčastěji se jedná o sóju, která sama o sobě vyvolává mnoho otázek a obav, ale může se jednat o čočkovou, hrachovou, fazolovou nebo například cizrnovou bílkovinu. V takovém případě by bylo vhodnější alespoň částečně doplnit bílkoviny těmi ze cvrčků. Cvrčci samotní mají mnohem více bílkovin než luštěniny (včetně sójových bobů). V obsahu bílkovin na určité váhové množství předčí i kuřecí a hovězí maso a dokonce i vejce. Cvrčci totiž obsahují až 65 % bílkovin, což je oproti masu trojnásobné množství.
Obsah esenciálních aminokyselin je v případě hmyzu plnohodnotný. Obsahuje jich všech 8. Esenciální aminokyseliny si tělo neumí vytvořit samo a proto musí být dodávány potravou.
Ani ve stravitelnosti na tom není hmyz špatně. Stravitelnost hmyzí bílkoviny se pohybuje od 54 do 98 %. Tím je stravitelnost srovnatelná s vaječnou nebo hovězí bílkovinou a zároveň je mnohem lepší než u mnohých rostlinných variant.
Zařadit jedlý hmyz do každodenního jídelníčku je snadné a v případě dostatečného příjmu bílkovin mohou být skvělou cestou jak zhubnout, vybudovat svaly nebo zvýšit svou sílu. Kromě velkého množství vitamínů a minerálů obsahují i velké množství vlákniny, která napomáhá správnému fungování střev. Pro vyzkoušení hmyzího proteinového prášku doporučujeme tento s příchutí kakaa a skořice. U produktu naleznete i další porovnání zdrojů proteinu. Do palačinek a na pečení a vaření se hodí spíše samotný prášek.
Závěr
Tímto jsme si řekli něco málo o bílkovinách. Konzumace bílkovin je velice důležitá, ale nenechme se pohltit mediální propagací. Základem je vždy obsáhlý a vyvážený jídelníček. Jaký typ proteinu si vyberete je jen na Vás. Vždy vybírejte dle kvality a Vašich zdravotních omezení (laktóza, lepek a jiné alergeny).
Zdroj: www.institutmodernivyzivy.cz, www.foractiv.cz/lp/bilkoviny, www.acheta.lt/en/what-is-a-good-protein-source