PŘIHLAŠTE SE NA SVŮJ ÚČET, ABYSTE MOHLI MÍT PŘÍSTUP K RŮZNÝM FUNKCÍM

ZAPOMNĚLI JSTE HESLO?

ZAPOMNĚLI JSTE SVÉ ÚDAJE?

AH, POČKAT, VZPOMNĚL JSEM SI!
weare@crickeaters.cz
  • PŘIHLÁSIT SE

CRICKEATERS | JEDLÝ HMYZ

  • BENEFITY
  • ZAJÍMAVOSTI
  • PARTNERSTVÍ
  • FAQ
  • BLOG
  • KONTAKT
  • E-SHOP
Jedlý hmyz
Středa, 21 listopadu 2018 / Publikováno v: ČLÁNKY

JAK MŮŽE JEDLÝ HMYZ PŘISPĚT K ŘEŠENÍ GLOBÁLNÍCH PROBLÉMŮ?

JAKÉ GLOBÁLNÍ PROBLÉMY BYCHOM MĚLI ŘEŠIT?

„Je všeobecně uznáváno, že do roku 2050 bude svět hostit 9 miliard lidí. Aby bylo toto číslo udržitelné, bude třeba, aby se současná výroba potravin téměř zdvojnásobila. Pozemky jsou vzácné a rozšiřující se oblast věnovaná zemědělství je zřídka životaschopná. Oceány jsou nadměrně loveny a změny klimatu a související nedostatky vody mohou mít hluboké důsledky pro produkci potravin. Potravinová problematika dneška je známa – téměř miliarda lidí trpí chronickým hladem, proto je potřeba přehodnotit, co budeme jíst a jak to budeme produkovat. Je třeba odstranit neefektivitu a omezit plýtvání potravinami. Je nutné najít nové způsoby získávání potravin.“

− FAO, „Future Prospects for Food and Feed Security“, 2013

A JAKÉ JSOU DOPADY SOUČASNÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH POSTUPŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ?

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) ve svém „Livestock’s Long Shadow“ zdokumentovala neuvěřitelně destruktivní výsledky současné živočišné výroby:

„Celé odvětví chovu hospodářských zvířat se řadí mezi dva až tři nejzávažnější environmentalní problémy jak v lokálním tak v globálním měřítku. Závěry této zprávy naznačují, že by se mělo jednat o hlavní politické zaměření při řešení problémů s degradací půdy, změnou klimatu a znečištěním ovzduší, nedostatkem vody a znečištěním vody a ztrátou biologické rozmanitosti.“

−  FAO, „Livestock’s Long Shadow“, 2006

Živočišná výroba zabírá 70% veškeré zemědělské půdy a 33% plochy orné půdy na naší planetě. Kvůli stále zvyšujícím se požadavkům k nasycení populace je rozšiřována živočišná výroba, která je klíčovým faktorem odlesňování. 70% dříve zalesněné půdy na Amazonce zaujímají pastviny a krmné plodiny pokrývají velkou část zbytku. Další rozšiřování živočišné výroby, jako řešení hrozby nedostatku potravin, není životaschopnou volbou.

A POKUD ZŮSTANE PRODUKCE NA SOUČASNÝCH ÚROVNÍCH?

Kromě vyčerpání jídla budeme dále pokračovat v metodách, které evidentně poškozují naši planetu. Odhaduje se, že v současné době je odvětví živočišné výroby odpovědné za více než 18% emisí skleníkových plynů, což je vyšší podíl než odvětví dopravy. Odvětví chovu hospodářských zvířat je největším zdrojem znečištění vod, zejména díky živočišnému odpadu, antibiotikám a hormonům, chemickým látkám z koželuh, hnojivům a pesticidům používaných pro krmné plodiny. Pokud jde o biologickou rozmanitost, odvětví živočišné výroby je největším přispěvatelem k její likvidaci. Nelze tedy rozšiřovat živočišnou výrobu, abychom všechno uživili: Ve skutečnosti musíme drasticky změnit náš současný systém, pokud chceme zachovat naši planetu.

Kromě rostoucí populace a ekologických zájmů se dostupnost masa stává rostoucí otázkou. Rychle rostoucí střední třída v rozvojových zemích, zejména v Číně a Indii, vyžaduje více západní stravy, což znamená více masa. A protože nemůžeme vyrábět více masa, abychom udrželi krok s rychle rostoucí poptávkou, znamená to, že ceny rostou a budou růst i nadále.

A JAKÁ JSOU MOŽNÁ ŘEŠENÍ?

Řešení je mnoho, nicméně jedlý hmyz je svými vlastnosti a způsobem chovu jedním z řešení, které mohou přispět ke zmírnění dopadů globálních problémů.

Nebuďme ke globálním problémům lhostejní. Naučme se jíst hmyz.

KATEGORIE

  • ČLÁNKY
  • NOVINKY
  • RECEPTY

ČTETE I OSTATNÍ ČLÁNKY

  • POMÁHÁME CHRÁNIT NAŠÍ PŘÍRODU

  • CRICKEATERS SE STALY PARTNERY SOUTĚŽE UNIT

  • NOVÍ PRAŽENÍ MOUČNÍ ČERVI

  • MRKVOVÝ DORT ZE CVRČČÍ MOUKY

  • HMYZÍ SPECIALITY

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

Jíst hmyz se budeme muset naučit.

Crickeaters součástí videoreportáže.

Je libo červy na česneku nebo sarančata se špenátem?

Hmyz v gastronomii: udržitelná alternativa masa, nebo pomíjivý trend?

Burger z hmyzu. Holandský řetězec spouští revoluci

Entomofágie, co to je?

Hmyz jako jídlo? Evropané si musí začít zvykat

PTEJTE SE

weare@crickeaters.cz

NÁŠ E-MAIL NIKDY NESPÍ.
KAŽDÁ VAŠE ZPRÁVA NÁS POTĚŠÍ.

weare@crickeaters.cz

  • E-SHOP
  • O NÁS
  • LEGISLATIVA

© Copyright 2017-2021 Crickeaters. Všechna práva vyhrazena.

MÁTE DOTAZ?

KONTAKTUJTE NÁS

NÁŠ E-MAIL NIKDY NESPÍ. KAŽDÁ VAŠE ZPRÁVA NÁS POTĚŠÍ.

weare@crickeaters.cz

   © Copyright 2017-2021 Crickeaters. Všechna práva vyhrazena.

  • E-SHOP
  • O NÁS
  • LEGISLATIVA

Prosíme Vás o pár základních informací. Brzy se Vám ozveme.

Těšíme se na spolupráci

Pro veškeré ceny, dodací lhůty a další nás prosím kontaktujte na emailu manybugs@crickeaters.cz nebo pomocí formuláře níže.

Jedná se o nezávaznou objednávku.

Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás prosím na emailu weare@crickeaters.cz nebo pomocí formuláře níže.

NAHORU